Comenzile inregistrate pana in ora 15:00 (in zilele lucratoare) vor fi predate catre curier in aceeasi zi. Va multumim pentru sustinere!

Blog

Plante Uleiuri vegetale

Uleiul de cocos – Istorie, primele intrebuintari si beneficiile pentru organism

Ulei De Cocos / Caprilis

Uleiul de cocos – Istorie, primele intrebuintari si beneficiile pentru organism

Sunt dovezi arheologice care vorbesc despre faptul ca in urma cu mii de ani comerciantii arabi din zona Golfului Persic transportau nuca de cocos din India pana in Orientul Mijlociu dar ajungeau si in anumite tari din Asia de Est.

Inclusiv expresia din limba araba data nucilor de cocos se traduce mot-a-mot prin „nucul Indiei”, iar expresia se foloseste si astazi.

Nuca de Cocos incepe sa ajunga masiv in Europa de abia pe la inceputul secolului XVI-lea prin acel drum legendar – Drumul matasii. 

Istoria uleiului de cocos

Uleiul de cocos se extrage din nucile de cocos, iar nucile de cocos sunt fructul unui cocotier sau palmier de cocos. Acest arbore este originar din Asia de sud si are o mare raspandire in India. In ultimii zeci de ani arborele de cocos a inceput sa fie cultivat si in alte tari tropicale. Palmierul de cocos sau cocotierul creste pana la 30 metri inaltime, iar frunzele sunt lungi si pot atinge si 6 metri lungime. Totodata, anumiti arbori pot avea fructe grele ce pot cantari pana la 2 kg.

Palmierii de cocos se impart de regula in doua categorii: inalti si pitici. Cei inalti pot produce maxim 100 de fructe anual, insa media este de 30 de fructe datorita culturilor slab intretinute.

In anumite zone ale lumii, macacii sunt folositi pentru culegerea fructelor. Scoli de dresaj pentru acest soi de maimute exista si astazi in Thailanda si Malaezia. Anual au loc concursuri care desemneaza cel mai rapid culegator. O astfel de intrecere este descrisa si de exploratorul Marco Polo in lucrarea „Cartea Minunilor” pentru ca el este primul care mentioneaza cocotierul pentru europeni la final de secol XIII. Dar istoria nucii de cocos e mult mai veche si omenirea o folosea inca de acum 2000 de ani.

Sunt dovezi arheologice care vorbesc despre faptul ca in urma cu mii de ani comerciantii arabi din zona Golfului Persic transportau nuca de cocos din India pana in Orientul Mijlociu dar ajungeau si in anumite tari din Asia de Est. Inclusiv expresia din limba araba data nucilor de cocos se traduce mot-a-mot prin „nucul Indiei”, iar expresia se foloseste si astazi. Nuca de Cocos incepe sa ajunga masiv in Europa de abia pe la inceputul secolului XVI-lea prin acel drum legendar – Drumul matasii. 

Beneficiile uleiului de cocos pentru organism

Uleiul de cocos contine fier, vitamina K si vitamina E, un antioxidant puternic ce contribuie la regenerarea pielii si la prevenirea imbatranirii premature a acesteia. Punctam ca 100 de grame de ulei de cocos contin aproximativ 0,1 mg vitamina E. De asemenea, contine proteine si acizi grasi saturati cu rol in mentinerea sanatatii celulare si in repararea tesuturilor, avand o compozitie similara cu laptele matern. Uleiul de cocos are proprietati antifungice, antioxidante, antibacteriene si antivirale.

Uleiul de cocos este recomandat in special persoanelor care se confrunta cu o piele uscata si deshidratata, acesta avand marea proprietate de a imbunatati structura hidrolipidica a epidermei. Gratie efectului regenerator, antiiritant si antiinflamator, uleiul de cocos este un remediu excelent inclusiv pentru ingrijirea calcaielor crapate. De asemenea, uleiul de cocos poate fi folosit cu incredere dupa epilare, deoarece calmeaza si catifeleaza pielea. Beneficiile sale pot fi observate si daca este aplicat peste rani minore si vanatai, acesta accelerand procesul de vindecare inclusiv din interior, daca este administrat pe cale orala.

Beneficiile uleiului de cocos pentru ten

Folosit cu regularitate pe ten, uleiul de cocos previne aparitia ridurilor si estompeaza liniile fine, oferind elasticitate si fermitate pielii. Devine un adevarat tonic pentru tenul obosit si reda stralucirea pielii terne. O calitate deosebita a uleiului de cocos este capacitatea sa de a oferi protectie solara, acesta reducand cu pana la 20% din actiunea nociva a razelor ultraviolete care intra in contact cu pielea.

Uleiul de cocos in ingrijirea parului

Pe langa stralucirea si supletea pe care le ofera firului de par, uleiul de cocos intareste radacina si accelereaza cresterea parului, creand, totodata, o pelicula de protectie. De asemenea, este eficient in combaterea matretii si scade riscul aparitiei afectiunilor scalpului, cum este, de exemplu, descuamarea, avand calitatea de a reechilibra pH-ul pielii. Gratie acidului lauric din compozitie, trateaza si hidrateaza varfurile despicate si imbunatateste vizibil conditia parului afectat de coafat si vopsit excesiv. Uleiul de cocos poate inlocui cu succes balsamul si masca de par.

ulei-cocos-caprilis-blog-flory

Beneficiile uleiului de cocos pentru piele

Faptul ca peste 90% din compozitia uleiului de cocos este reprezentata de acizi grasi saturati, acizi care sunt metabolizati usor de organism, face ca acesta sa devina o reala si naturala sursa de energie pentru organism. Acizii capric si caprilic din compozitie au capacitatea de a combate candidoza si alte afectiuni cauzate de fungi, iar acidul lauric, care se gaseste si in laptele matern, este un adevarat antibiotic natural. Pe de alta parte, uleiul de cocos stimuleaza metabolismul si scade pofta de mancare, fiind util in diete, scade colesterolul si tensiunea arteriala, protejand sistemul cardiovascular, previne ateroscleroza si sustine sanatatea tiroidei.

Beneficiile uleiului de cocos pentru digestie

Uleiul de cocos contine in procent de peste 90% grasimi saturate. Ce e important de retinut este faptul ca nu toate grasimile de acest tip se comporta in organism in acelasi fel. Uleiul de cocos, gratie procentului ridicat de acid lauric (undeva peste 55%) este, de fapt, benefic pentru organism. De fapt, uleiul de cocos este cea mai importanta si cea mai bogata sursa de acid lauric dupa laptele matern. 

Acidul lauric este un acid gras saturat, care, pe langa laptele de cocos,il mai intalnim in uleiul de laur (dafin) si in uleiul de palmier. Acesta din urma este unul dintre „leacurile” de sanatate si frumusete preferate de femeile din toata lumea in ultimii 10 ani, pentru ca vindeca pielea uscata si crapata, insa este suficient de lejer incat sa se simta confortabil pe piele. 

Altfel spus, acest produs este extrem de hranitor si ajuta digestia. Totodata, datorita proprietatilor antimicrobiene, acest ulei ajuta la combaterea iritatiilor si infectiilor ce pot aparea in interiorul intestinului subtire sau al intestinului gros.

Beneficiile uleiului de cocos pentru activitatea cerebrala

Studiile din ultimii ani au aratat ca uleiul de cocos are un impact benefic asupra memoriei si imbunatateste puterea de concentratie. Nutritionistii au descoperit de exemplu ca daca introducem in alimentatie o lingura de ulei de cocos zilnic, acesta va ajuta metabolismul si va regla procesele neuronale ce tin de capacitatea de memorare.

FLORY.ro - Uleiuri vegetale BIO si
100% naturale

Prețul inițial a fost: 207,55 lei.Prețul curent este: 186,80 lei.

Pachet ingrijire corp (ulei de argan, migdale si centella asiatica)

Prețul inițial a fost: 163,44 lei.Prețul curent este: 147,09 lei.

Pachet ingrijire piele & par (ulei de argan, cocos fractionat / caprilis si apa florala de rozmarin)

Ce trebuie sa retii despre uleiul de cocos

  • Cantitatile mari de acid lauric reduc colesterolul si echilibreaza presiunea sangelui. Tine arterele flexibile si astfel te protejeaza de arteroscleroza. In plus, studiile medicale au aratat ca uleiul de cocos ajuta la sanatatea glandei tiroide gratie combinatiei sale unice de proprietati nutritive si a faptului ca acesta se deplaseaza direct spre ficat fara a avea nevoie de ajutorul enzimelor in procesul de digestie;
  • Uleiul de cocos imbunatateste metabolismul. Din moment ce calatoreste direct la ficat, este utilizat ca energie si nu este considerat grasime. Te ajuta sa pierzi kilograme pentru ca iti ofera un sentiment de satietate;
  • Imbunatateste densitatea oaselor, permitand o absorbtie mai buna a calciului, a mineralelor si a vitaminei D;
  • Are proprietati antifungice si ajuta la combaterea candidozei dar este si un important aliat in lupta cu infectiile care apar in organism;
  • Are proprietati antimicrobiene, antibacteriene si antivirale si te poate ajuta sa scapi de raceala sau gripa;

Cu un coeficient caloric de 863 kcal pentru o cantitate de 100g, uleiul de cocos este o sursa bogata de lipide, iar toti nutritionistii il recomanda ca un inlocuitor in alimentatie pentru uleiul de floarea-soarelui sau de palmier. In plus, datorita volumului crescut de grasimi saturate, in special concentratia mare de trigliceride, face din uleiul de cocos un aliment de mare ajutor pentru sanatatea ficatului, sistemului digestiv si chiar a creierului, prin absorbtia acizilor grai care, mai apoi, sunt transformati in cetone.

La fel de important de retinut este faptul ca uleiul de cocos este cel responsabil si pentru aportul de colesterol HDL in organism, lipoprotene care sustin reducerea riscului de tulburari cardiovasculare. Concret, valorile mari ale HDL-colesterolului inseamna un risc redus de boala cardiovasculara. Ca idee, HDL reprezinta prescurtarea de la „high-density lipoprotein”, adica lipoproteine cu densitate mare.

Fiecare particula de colesterol HDL reprezinta o picatura microscopica ce este alcatuita dintr-un invelis de lipoproteine ce inconjoara un miez (centru) format din colesterol. Particula de colesterol HDL este atat de densa comparativ cu alte tipuri de particule de colesterol, incat este numita – pe buna dreptate – colesterol de „densitate mare” sau „bun”.

HDL-colesterolul este cel care indeparteaza colesterolul rau din corp, prin ficat. Acest colesterol bun poate, prin urmare, sa previna depunerile de placi ateromatoase, protejeaza arterele si ne protejeaza impotriva aterosclerozei. El este considerat „colesterolul bun”, iar valorile mai mari sunt de dorit, iar uleiul de cocos tocmai ca ajuta acest proces.

La fel de important este faptul ca uleiul de cocos nu se descompune la temperaturi ridicate asa cum o fac celelalte uleiuri, deci poate fi folosit fara griji la prepararea oualor ochi, a cartofilor prajiti si chiar ca ingredient al produselor de patiserie coapte la cuptor. 

In uleiul de cocos gasim urmatorii compusi:

  • acizii grasi saturati;
  • acizii grasi mononesaturati;
  • acizii grasi polinesaturati;
  • vitamina K;
  • vitamina E;
  • fierul. 

"Pastreaza-ti increderea in toate lucrurile frumoase. In soarele ce a apus, in vara ce a trecut..."

Roy R. GILSON
Doresti ulei de cocos fractionat / caprilis? Click aici!

Pe magazinul online FLORY.ro gasesti cele mai utilizate uleiuri vegetale (ulei de Argan Bio virgin, ulei de Jojoba Bio virgin, ulei de Cocos fractionat / Caprilis, ulei de Luminita serii Bio virgin, ulei de Macadamia Bio virgin, ulei de Morcovi, ulei de Neem Bio virgin, ulei de Ricin Bio virgin, ulei de Macese, ulei de Orez, ulei de Sofranel). Poti comanda in cantitati de 100 ml. sau de 250 ml. Pentru mai multe detalii si informatii ne poti contacta folosind formularul din pagina de contact.

blog_15
The best clean beauty gifts for self-love

Because You Need Time for Yourself.

Maggie e.

Complexion-perfecting natural foundation enriched with antioxidant-packed superfruits, vitamins, and other skin-nourishing nutrients. Creamy liquid formula sets with a pristine matte finish for soft, velvety smooth skin. Made using clean, non-toxic ingredients, our products are designed for everyone…

Looking for love in all the wrong places? Start with something pure, something good for you, and something that makes you feel pampered like a princess. We’re talking about clean beauty gift sets, of course – and we’ve got a bouquet of beauties for yourself or someone you love. Remember those grand travel plans we had for 2020? This body care duo makes you feel like you’re lying in a spa tent on a warm sandy beach.

Adauga un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tags

Follow us

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit. Suspe ndisse suscipit sagittis leo sit met condimentum estibulum issim Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit.